Multicul en diversiteit

Multicul en diversiteit

Er is dezer dagen – 24 oktober 2015 – veel te doen in de media over multiculturalisme en diversiteit. Directe aanleiding hiervoor is de aanhoudende vluchtelingenstroom in Europa.

Multiculturalisme kan alleen bestaan vanuit een prisma. Zoals een prisma vanuit 1 bundel wit licht, allerlei kleuren tevoorschijn tovert, en anderszijds een bundel kleuren egaal maakt in 1 bundel licht, zo geldt dit ook voor de samenstelling van een samenleving. Zonder een prisma krijgen we geen diversiteit maar versnippering. Alle kleuren gaan dan hun eigen weg. Met betrekking tot een samenleving is dit prisma de opgestane Christus Jezus. Hij gaf aan de apostle Paulus de genadeboodschap mee. In Christus is iedereen gelijk en het was Paulus die de jood en de heiden, de slaaf en de slavenhouder, man en vrouw, jong en oud, een gelijke positie toebedeelde in Christus. Alleen in Christus kan een samenleving diversiteit bereiken. Buiten Christus om, zien we alleen versnippering optreden. Met gelakte woorden als “respect” is het onmogelijk om een samenleving bijeen te houden. Samenhang kan alleen bestaan in Hem, Kolossenzen 1:16-17. Over de echte oecumene lezen we in Romeinen 16.

——————————————————

Beste Mathijs van de Sande

16 november 2015

Ik wil reageren op je stuk op Doorbraak, ik kijk zelden op Doorbraak omdat ik zo mijn eigen circuit van websites heb dat me interesseert. We zitten in ander vaarwater. Toch kwam ik je naam ergens tegen i.v.m. zwarte piet. Ik moest eerst opzoeken wie je precies was en aanvankelijk verwarde ik je met een acteur die dezelfde naam heeft.

Ik ben van mening dat degenen die zich tegen zwarte piet verzetten vanwege racistische motieven door en door ziek zijn. Wat voor ziekte weet ik niet maar er klopt iets niet bij deze mensen. Het is niet leuk om te horen maar ik denk er wel zo over.

Je hebt het over witte privilèges. Ik kots hiervan. Ik begrijp dat jij een fatsoenlijke baan aan de universiteit hebt. Je noemt jezelf filosoof. Waar maak jij je helemaal druk om? Ik ben zelf een witte man, wit genoeg om bij de geringste zonnestraal een pak zonnebrand op mijn kladden te smeren om te voorkomen dat ik rood word. Ook ik ben kansloos op de arbeidsmarkt en ik werd zelfs door jouw anarchistische kapsones collega’s afgewezen voor vrijwilligerswerk.

Jij zegt op jouw beurt dat witte mannen beter naar zwarten moeten luisteren. Hoezo zeg je dit? Heb je hier onderzoek naar gedaan? Heb je alle witte mannen geïnterviewd en hen gevraag hoe vaak ze dagelijks naar zwarte vrouwen luisteren? En luister je ZELF eigenlijk wel?

Ik kan het me nog herinneren dat ik een vluchteling hielp om woonruimte te zoeken. Zij (ja het was een vrouw) sprak niet goed de Nederlandse taal. Bij toeval kwam ik erachter dat zij intussen in haar auto aan het rond toeren was. Ik heb nog nooit een auto gehad.

Ik kan me jouw voorgangers nog herinneren: Gijs Scheurders en Maarten van Poelgeest. Ina Brouwer, noem maar op. Wat waren ze radicaal in de jaren 80. Nu hebben ze openlijk gekapt met hun linkse verleden en erger: ze jagen op werklozen. Ik ben bang dat jij van dezelfde soort bent. Ik vertrouw je niet; over 15-20 jaar deel ik je in bij dezelfde kliek die dan gesettled is en op de uitkeringen wil bezuinigen. Als er dan nog uitkeringen zijn.

Jouw zwarte pietenkwestie roept exact het tegendeel op van wat je ermee wilt bereiken. Je speelt Wilders in de kaart. Je bent bezig om je eigen intellectualisme te bevredigen ten koste van het echte racisme debat.

Hoogachtend, witte piet

Advertisements